Ervaringen 

Expositie eigen stijl

Zes fotografen werkten tien maanden intensief samen aan het ontwikkelen van hun signatuur, het opzetten van een herkenbaar portfolio en de stap maken naar de markt. Zij deden dat in het traject Eigen Stijl & Eigen Zaak.

 

 

Loslaten | Alice Valk

Je staat op én gaat naar bed met tulpen. In je eigen kwekerij en met je fotografie. Iedereen ziet jou als ‘het tulpenvrouwtje’. Neem je daar afstand van omdat het tijd is voor een volgende stap in je professionalisering en positionering? Of omarm je het? Bloembinder, beeldend kunstenaar én tulpenvrouw Alice Valk koos tijdens het traject Eigen stijl & Eigen zaak voor het laatste. Haar liefde en fascinatie voor de tulp zie je terug in haar werk. Voor haar serie ‘Loslaten’ legde ze uitbloeiende tulpen vast met verschillende (vintage) Polaroidcamera’s. De verstilde beelden hebben een unieke kleur, zowel in zwartwit als in kleur. Er is ook een diepere laag. Bij uitbloeien hoort ook loslaten, in alle opzichten. 

www.alicevalk.nl

“Het arrangement laat de vorm los, de tulpen laten de kleuren los, het materiaal is gericht op het loslaten en ik, ik heb perfectie als overtuiging losgelaten.”

Identiteit en verbinding | David Beekhuis

Hoe kijken mensen naar zichzelf? En wat gebeurt er als je het zichtbare beeld ernaast legt? David Beekhuis ontdekte dat het beeld dat mensen van zichzelf hebben, niet altijd overeenkomt met de portretten die hij maakt. Zijn beelden zetten de geportretteerden aan tot zelfreflectie en zelfinzicht. Wie ben ik en wie wil ik zijn? De portretten van David roepen soms ongemak op. Ze laten kracht en kwetsbaarheid zien, vaak tegelijkertijd.  

www.beekgrafie023.com

“Ik zag iets gebeuren tijdens het maken van het portret; een bijzonder moment. Ik liet kort daarna de foto zien. ‘Zie ik er zo uit? Dit zou ik willen zijn!’ was de reactie van de geportretteerde.” 

(on)zichtbaar licht | Anke Olthof

In haar project ’(on)zichtbaar licht’ kijkt Anke Olthof verder dan wij met eigen ogen kunnen zien. Leven wij in de waarheid? Welk perspectief is de werkelijkheid? Wat zie je als je iets probeert weer te geven wat je niet kunt zien? En hoe ziet dat eruit?

Anke richt zich voornamelijk op portretfotografie en uitvaartfotografie. Met haar werk maakt ze taboes bespreekbaar rondom psychisch lijden, ziekte, de dood en de zorg én aandacht daaromheen. Ze legt tijdloze herinneringen vast. Daarnaast specialiseert zij zich in wetplate collodion, een fotografisch procedé uit de begintijd van de fotografie. 

www.ankeolthof.nl

“Eigen stijl & Eigen zaak heeft mij vertrouwen gegeven dat ik op de goede weg ben. Door goed te kijken naar wat ik belangrijk vind en dat te durven benoemen, voel ik steeds meer ruimte voor mijn eigen creativiteit in mijn fotografie.”

De overgang | Gerda van Engelenhoven

Kan je de ongrijpbare beleving van tijd omzetten in beeld? En hoe ziet dat eruit? Tijd is een terugkerend thema in het werk van Gerda van Engelenhoven. Haar beelden maken voelbaar en zichtbaar dat tijd een groot deel van ons ‘zijn’ is.

‘Tijd’ komt ook terug in het project ‘De overgang’. De impact van de overgang, de tussentijd, ervaart Gerda dagelijks. De enorme krachtbron aan hitte die zich van binnenuit een weg baant naar buiten, is confronterend en doorbreekt alle structuren van het dagelijks leven. Gerda heeft de verstoring en de irritatie die dit bij haar teweegbrengt omgezet in beeld. Ze doorbreekt taboes en draagt bij aan een betere beeldvorming rondom de overgang. 

 

flowfotografie.nl

 

Te durven vallen. Het hoeft niet goed genoeg te zijn..

Kijken naar kijken | Teun Bijkerk

Gebouwen en stedelijke ruimte zijn door en voor de mens gemaakt. Voor Teun Bijkerk is dit het decor om in te fotograferen. Hij onderzoekt hoe mensen zich verhouden tot de ruimte om hen heen. Teun fotografeert overwegend in een stedelijke omgeving, op straat, in publieke ruimten en in musea. Daar is de kans groot dat vorm en interactie samenvallen. De serie ‘Kijken naar kijken’ laat zien hoe het gedrag van mensen wordt beïnvloed door een kunstwerk. De werken zijn gemaakt in verschillende kunstmusea in Nederland en Denemarken.

 

“Fotografie is een geconcentreerde vorm van kijken. Het geeft uiting aan mijn verwondering over het samenspel tussen de mens en zijn omgeving.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.